Miller Gertrúd párkapcsolati tanácsadó

Apakép hiánya a párkapcsolatban

apakép

Azt kell mondjam, hogy a magam részéről hihetetlen szerencsés vagyok. Nekem teljesen jó az apaképem. Édesapám rengeteget foglalkozott velem, szerintem sokkal többet, mint általában az apák a gyermekeikkel. Arról nem beszélve, hogy nagypapám is rengeteget adott, és ez bőven megalapozta a jövőbeni párkapcsolataim minőségét. Nem gondolnám, hogy lettek volna rossz választásaim, mindegyik kapcsolatomtól nagyon sokat kaptam, és sokat is tanultam belőle.

Abban pedig végképp nem volt hiány, hogy királynőként kezeljenek, és itt kezdődik minden. Az ember lánya, ha gyermekként nem kapja meg az édesapjától, a tiszteletet, szeretetet, odafigyelést, a későbbiekben sajnos nagyon rányomja a bélyegét a párkapcsolatra. Következő dolgok merülhetnek fel: “Biztos, hogy megérdemlem ezt a férfit?”, “Nem tisztel, nem szeret a párom, nem kezel nőként.”, “A párom nem jó apa.” és sorolhatnám még. Természetesen ugyanezek a dolgok a férfiaknál is ugyanígy gondot okozhatnak, hiszen a nem megfelelő apakép a későbbiekben komoly traumát, hiányérzetet okozhat. 

Önbizalom hiánya bármelyik életszakaszban jelentkezhet, amelynek folyományaként az illető nem tud férfiként működni. Sem társként, sem apaként. Egy asszonynak, egy anyának nagyon fontos szerepe van abban, hogy gyermeke milyennek látja az édesapját, függetlenül attól, hogy egyébként milyen a viselkedése. Tételezzük fel, hogy az apuka teljesen normálisan él. Nincsenek függőségei, teljesen jól megéli a férfiszerepet a családban. Mégis mik lehetnek azok, amik boríthatják a gyermekben a vele kapcsolatos pozitív képet? Pl: amikor sok elvárást támasztanak felé, úgymint pénzkeresés, tartsa el a családot, stb. Hiába lehetne jó apa, de ideje nincsen a gyermekére. Bármilyen szempontból akadályozva van, hogy ne csak társként, hanem apaként is jól funkcionáljon. Sorolhatnám meg naphosszat a dolgokat. 

Mi történik akkor, ha a szülők elválnak? Azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy egy édesanya soha nem fogja tudni pótolni az apukát. Hiába sok a férfienergiája, azzal maximum azt éri el a gyermeknél, hogy későbbiekben a társkapcsolataiban vagy anyakomplexusossá válik, vagy szintén ösztönösen egy férfiasabb energiával bíró társat talál majd. Márpedig a férfi-női energiára minden embernek szüksége van. Az olyan, rokonságban lévő férfiak funkciója is fontos lehet, mint például a nagypapa. Idővel beléphet férfi egy kapcsolatba úgy, hogy akár pótapaként töltheti be a szerepet a gyermeknek. Így a gyermek azt a fajta köteléket is megkaphatja, amelyet egy egészséges életteli apa-gyermek kapcsolattól elvárna. 

A Yin és Yang energia(kép) egységének tökéletes áramlása lehet ez. Kiegyensúlyozottá teheti a családon belüli kapcsolatokat, és ennek egyensúlya átáramlik a gyermekbe is. Eme harmonikus energia, mint egy aprócska mag elültetődik a gyermekbe is, hogy aztán ott fejlődjön ki, teljesedjen be egy csodaszép virág képében. Ezt fogja aztán tovább vinni az ő családjába apaként, és nagyapaként.

Egyre több olyan esetem van, ahol ezt tapasztalom, és ez örömmel tölt el. 

“Amit egy apa tud adni a gyerekének, azt a nő, ha megfeszül, sem tudja megadni, mint ahogyan ez fordítva is igaz.” (Herczeg Zsolt) 

“Nincs másik olyan tisztán angyali szeretet, mint amit egy apa érez a lánya iránt. A feleségünket vágyakozva szeretjük, a fiainkat ambícióval, de amit a lányaink iránt érzünk, arra szavak nincsenek.” (Joseph Addison)

Miller Gertrúd, Csömör 2020.06.20

Korrektor:  Zsoldosné Mariann 

Fotó: Klacsán Péter